wtorek, 27 marca 2018

Marcepanowy mazurek z czarną porzeczką





Składniki na ciasto:

- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka


Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Wydłużyć go z jednej strony, nadając  mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka.  Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na krem:

- 150 ml śmietanki 36%
- 120 g masy marcepanowej
- 3 g żelatyny


Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut, do napęcznienia. Masę marcepanową schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wlać do niewielkiego rondelka, dodać startą masę marcepanową, wymieszać. Śmietankę  z marcepanem podgrzać, cały czas mieszając, aż powstanie gładki krem. Uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.


Dodatkowo:

- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
-  bezy


Wykonanie mazurka:

Przestudzony kruchy spód posmarować dżemem porzeczkowym. Na wierzch wylać krem marcepanowy. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami.



1 komentarz: